Ondeugende Baba Jaga in haar vijzel blaast het internet op

21.09.2017

 

Het filmpje werd op enkele dagen meer dan 18 miljoen keer bekeken.

Er is tegenwoordig een nieuwe held op het internet en de social networks. Het is... Baba Jaga. Baba Jaga, de oude vrouw en tovenares of heks uit het bos, is een populair fantasiebeeld in de Slavische sprookjestraditie. Ze duikt meestal op in sprookjes waarin de hoofdpersonages kleine kinderen of Ivan Tsarevitsj zijn, die zijn bruid of overzeese curiositeiten zoekt of vindt. In het populaire filmpje raast het iedereen van kinds af aan bekende personage door de stad met een bezem in een moderne en modieuze versie van haar vijzel!

De videoclip ging virtueel en zorgde voor heel wat oproer op het web en de social networks. In de video met zijn opzwepende muziek wacht het vrolijke oude vrouwtje, als een echte zich aan de wet houdende burger, op het groene licht, en begeeft zich vervolgens op haar weg. De mensen reageren verrast op de ongewone gast met haar felle, oranje hoofddoek. De ene pakt zijn telefoon en begint haar verwoed te filmen, de andere staat gewoon te glimlachen en iemand probeert een gesprek aan te knopen met de mysterieuze oma. Eén ding is zeker: dit personage uit de Slavische mythologie en Russische folklore liet absoluut niemand onverschillig!

Hoe kan deze populariteit van Baba Jaga verklaard worden? Grotendeels natuurlijk dankzij de geniale uitvoering van de rol door Georgy Millyar. Hij slaagde er precies in het beeld van Baba Jaga te maken tot de belichaming van de nationale identiteit. Zijn personage wekt geen walging of angst op. Even ter zijde, over hoe zijn beeld van Baba Jaga ontstond, zei Millyar zelf: "In Jalta zag ik een oude vrouw die geiten hoedde op een heuvel. Het was een stokoude Griekse, gebocheld, met een haakneus, onaardige blik, met in haar handen een korte stok. Het was net Baba Jaga... En de rest van de stof kreeg ik aangereikt door mijn buurvrouw in ons gemeenschappelijk appartementsgebouw. Ze had een vreselijk karakter, het was een echte feeks, ze moest altijd iemand de huid vol schelden.

https://www.youtube.com/watch?v=ZiDHcmnIwYs&t=1s 

Elk kind kreeg in zijn kindertijd sprookjes te horen over Baba Jaga en Kosjej De Onsterfelijke, en de onbekende makers van deze video gaven de mensen de geweldige kans om de legendarische heldin met eigen ogen te zien. Precies dat verklaart waarschijnlijk het onwaarschijnlijke succes van het filmpje.

Zelfs de nationale tv-zenders toonden interesse voor de geplaatste video en doopten de moderne Baba Jaga "ons formidabel en geheim antwoord op de creatie van de nieuwste Amerikaanse drones. De commentatoren op het internet voegen toe dat nu de bekende acteur Morgan Freeman in een agressieve anti-Russische video tegen ons land opdook, wij met ons geheim wapen antwoorden op de hysterische Amerikaanse propaganda, met een positieve en leuke video over Baba Jaga! Alle gekheid op een stokje, Baba Jaga is voor velen echt een beduidend symbool van onze cultuur, samen met de beer met de balalaika, bontmuts en Tsjeboerasjka, en recentelijk ook met de in de hele wereld populaire tekenfilm "Masja en de Beer".

 

 Op "Odnoklassniki" werd het filmpje bekeken door 18 miljoen mensen. Waarin schuilt het geheim van deze video? Het antwoord is heel eenvoudig. Het doelpubliek van dit sociaal netwerk zijn mensen boven 35 jaar, en dat betekent dat vele mensen die het filmpje bekeken, terugdachten aan hun kindertijd. Het principe van "verankering" werkte hier beter dan ooit, de makers van het filmpje besloten in te spelen op de nostalgie en ons geliefde personage in een modern jasje te steken. De mensen keken in het filmpje vooral naar de reacties van de mensen rond Baba Jaga en dat bracht voor velen positieve emoties. De toeschouwer, na het zien van de glimlach en de blijdschap van de deelnemers van het filmpje, beginnen zelf dezelfde emoties te ervaren! Nog een recept voor succes is dat de iedereen bekende oude vrouw enthousiast rondraast met haar moderne vijzel. Zulke dissonantie trekt iedereen aan die het filmpje heeft gezien.

Het filmpje op YouTube verzamelde meer dan 100.000 views, waaruit kan afgeleid worden dat de actieve gebruikers mensen zijn onder 30 jaar en daarom roept Baba Jaga helemaal geen associaties op met de geliefde held uit de kindertijd. De jeugd van tegenwoordig heeft helemaal andere helden, maar de commentaren op YouTube waren ook redelijk positief, zoals ook op “Odnoklassniki", maar het verschil ligt wel in het feit dat 100.000 niet hetzelfde is als 18 miljoen.

  

The same video on YouTube gained over 100 thousand views, leading to a conclusion that active users are below 30, and for them Baba Yaga is not associated with their favorite childhood character. Modern youngsters have completely different heroes, however comments on YouTube were just as positive, as on Odnoklassniki, however the only difference is that 100 thousand views do not equal to 18 million views. 

Source: bloknot.ru