Meest ongewone Russische wapen komt al in december aan in de VS

05.12.2017

Het nationale Russische sprookjespersonage zal eerst voorgesteld worden op de tentoonstelling van hedendaagse kunst in het kader van het prestigieuze jaarlijkse evenement MiamiArtWeek (Мiami, VS, 5 - 10 december 2017). Ons land zal vertegenwoordigd worden door Bаbа Jaga, een uniek personage uit de Slavische mythologie. Het conceptuele werk met Russische wortels is gecreëerd door de jonge, maar al bekende Russische beeldhouwster Irina Lagoshina. De bezoekers van de tentoonstelling staat ook een verrassing te wachten; het beeldhouwwerk komt namelijk tot leven in de Amerikaanse straten. Het project wordt voorgesteld door de internationale Boogie Gallery.

 

De verwijzing naar de mythologie in de kunst is bekend sinds de tijd van de Oudheid en de Renaissance. Onze sprookjesheldinnen zijn minder oud en weerspiegelen niet alleen onze geschiedenis, maar ook de ziel van het volk en zijn waarden. Baba Jaga is een van de krachtigste Russische archetypes en is een veelbeduidend symbool van onze cultuur. Men zou zelfs kunnen stellen dat ze het gezicht van Rusland is, zegt Irina Lagoshina over het project.

De vertegenwoordigers van de Boogie Gallery gaan ervan uit dat de interesse van het publiek gegarandeerd is: Baba Jaga voorstellen als een Russische superheld is geheel onverwacht voor een Westers publiek. Ze is immers volledig het tegenovergestelde van de personages uit de hedendaagse massacultuur.

Het eerste bronzen beeldhouwwerk van Baba Jaga, gecreëerd door Irina, verscheen in het centrum van Jekaterinenburg in de zomer van 2017 . Haar beeld werd een prototype van het tot leven gekomen personage, wat de bewoners van de Russische steden aangenaam verraste, toen ze met haar vijzel rondreed in Sint-Petersburg, Moskou, Jekaterinenburg, Cheljabinsk en Chabarovsk. Het filmpje van de rondreizende Baba Jaga verzamelde op de social networks meer dan 80 miljoen views. Nu bezoekt Baba Jaga ook de VS.

De internationale Boogie Gallery werd in 2016 opgericht door Аleksandra Shatokhinaen Nataliya Sudovaya. De Russische filialen van de galerie bevinden zich in Моskou en Novosibirsk, de internationale in de VS en Frankrijk.

De Boogie Gallery wijkt af door zijn innovatieve benadering: de toeschouwers mogen de kunstwerken aanraken, wat het gevoel aanzienlijk verrijkt en ook rekening houdt met de behoeften van de bezoekers voor wie het kinestetische waarnemingskanaal uitzonderlijk belangrijk is.

Boogie stelt Russische en buitenlandse kunstenaars voor wier werken een positieve en levensbevestigende energie weerspiegelen. Er wordt actieve ondersteuning verstrekt aan jong talent.

Dankzij de nieuwe strategie behoort het Boogie al op korte tijd tot de meest succesvolle Russische galeries die actief zijn in de niche van de hedendaagse kunst. De galerie neemt deelt aan belangrijke internationale profilerende evenementen.

Irina Lagoshina

Irina Lagoshina is geboren in Noord-Ossetië, in de stad Mоzdok. Ze leeft en werkt in Моskou. Haar stijl wordt gekenmerkt door de combinatie van de klassieke gouden proporties en laconieke geometrische vormen. De inspiratiebronnen van Irina zijn de natuur, de filosofische beschouwing van de inwendige wereld van de mens en zijn activiteiten, evenals mythologie, als deel van het historische verleden.

Irina Lagoshina is deel van de Моskouse Kunstenaarsvereniging en de Creatieve Kunstenaarsvereniging van Rusland. Ze exponeert vanaf 2005 in iconische statelijke instituten en privégaleries.

De werken van Irina bevinden zich in privé- en commerciële collecties in Rusland, de VS, Groot-Brittannië, Israël en Nederland. Het monumentale beeldhouwwerk wordt tentoongesteld in de grote Russische steden.

Source: opentown.org