Beeldhouwwerk van Baba Jaga vertegenwoordigt Rusland op een internationale tentoonstelling in Dubai

17.04.2018

De Russische Baba Jaga wordt het centrale personage van een kunstwerk van de Russische beeldhouwster Irina Lagoshina

Het werk zal getoond worden op de tentoonstelling World Art Dubai (Dubai, 18 - 21 april 2018). Het doel van het project "Culturele code ext. 007 (643 RUS)" is het opwekken bij de toeschouwers van interesse voor de oude Russische geschiedenis en mythologie.

Baba Jaga werd eerst voorgesteld in december 2017 in een installatie van Irina op de tentoonstelling van hedendaagse kunst "Miami Art Week" (Miami, VS).

"Een van de hoofdideeën van mijn mijn nieuw project is het tonen van de waarde van het verband tussen het verleden en het heden. Geschiedenis als deel van het genetisch geheugen is een belangrijk fundament, daarom gebruik ik elementen van de Russische culturele code en oude geschreven verhalen. Door deze te combineren met hedendaagse universele communicatiesymbolen wilde ik een ruimte creëren waar tegelijkertijd plaats bestaat voor het nationale en globale, oude en hedendaagse, mystieke en rationele", aldus Irina Lagoshina.

In de oude Russische mythologie is een van de functies van Baba Jaga het bewaren en doorgeven van sacrale kennis aan de nieuwe generatie. In het project van Irina deelt ze deze door middel van "runenschrift", het eeuwenoude schrift dat onze voorvaderen duizenden jaren geleden gebruikten.

De toeschouwers kunnen deelnemen aan een sociologische vraagstelling. En dankzij een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte app kunnen ze zich niet alleen onderdompelen in de verschillende semantische niveaus van het kunstproject, maar kunnen ze er ook de herinnering aan bewaren.