Baba Jaga naar Amerikaans festival gestuurd als symbool van Rusland

14.12.2017

Onlangs vond het prestigieuze jaarlijkse evenement MiamiArtWeek plaats. Naar het event werden uit verschillende landen standbeelden, beeldhouwwerken en beelden van diverse personages uit steen, hout en andere materialen gestuurd. Om ons land te vertegenwoordigen werd een echte Baba Jaga naar de VS gestuurd. Een Russisch antwoord op de Amerikaanse superhelden.

De oprichters van de Boogie Gallery Nataliya Sudovaya en Aleksanrda Shatokhina kwamen op het idee om de aandacht te trekken van het gesofisticeerde festivalpubliek. En de Boogie Gallery verwezenlijkte het project in de VS in het kader van MiamiArtWeek. De uitvoering van het idee werd toevertrouwd aan de jonge beeldhouwster Irina Lagoshina.

Het eerste bronzen beeldhouwwerk van Baba Jaga werd in de zomer van 2017 in het centrum van Jekaterinenburg geplaatst. En nu staat er een analoge creatie in de straten van Miami.


"In mijn project "SuperHero", dat voorgesteld werd op MiamiArtWeek in het Spectrum-paviljoen, probeerde ik stereotypes over Rusland te doorprikken, vertelt Irina. Baba Jaga is een sterk mythologisch archetype, dat de vorming van de mentaliteit van het Russische volk heeft beïnvloed. Ondanks haar eigenaardige uiterlijk is ze een sterk, wijs en rechtvaardig personage. Aan de hand van dit beeld wilde ik vertellen over onze tradities en geschiedenis. De missie van het project is veeleer verlichtend; kunst nodigt immers uit om het leven opnieuw te bekijken in al zijn verschijningen, verruimt de grenzen van de perceptie en stimuleert de zelfkennis".

In het project kan ook een politieke subtekst gezien worden: het beeld van Rusland in de wereld is even beangstigend en agressief als dat van Baba Jaga. Maar achter dit uiterlijk schuilen wijsheid, een eeuwenoude geschiedenis en zulke positieve Russische karaktertrekken zoals inwendige kracht, uithouding, gulheid en het streven naar rechtvaardigheid.

Baba Jaga belichaamt de "Russische ziel". Ze is in feite geen boosaardig oud wijf, zoals kinderen gewoonlijk denken, maar een positieve godheid uit het Slavische pantheon, beschermster van weeskinderen, stammoeder, bewaarster van de volksaard en zijn tradities, mentor voor kinderen, bewaarster van geheime kennis.


Het sprookje "kwam tot leven" voor de ogen van de gasten: de echte Russische Baba Jaga, diezelfde die met haar vijzel rondreed door de steden van haar vaderland en 80 miljoen keer bekeken werd op het internet, was aanwezig op de tentoonstelling, om de plaatsing van het beeldhouwwerk te controleren en persoonlijk deel te nemen aan de presentatie ervan. De performance verzamelde rond het sprookjespersonage een massa mensen die foto’s of video’s wilden maken ter herinnering.

Er was een heel emotioneel moment, wanneer een Amerikaanse vrouw zelfs opstond uit haar rolstoel om op de foto te gaan met Baba Jaga.

Maar hiermee waren de verrassingen nog niet gedaan. Alle gasten kregen van Baba Jaga stijlvolle design-T-shirts cadeau. Onder de "Russische" Amerikanen was het populairste design "Batman is een mietje", onder de Amerikanen "I eatbatsforbreakfast" (Ik eet vleermuizen als ontbijt).

Na de tentoonstelling keerde de heldin terug naar haar vaderland, Rusland, en haar zwijgzame kopie bleef in Miami. Het beeldhouwwerk van Baba Jaga staat in het bekende restaurant "LIQUE Miami" en verheugt voortaan toeristen en stadsbewoners.

Source: https://newizv.ru/news/culture/14-12-2017/na-festival-v-ssha-otpravilas-baba-yaga-kak-simvol-rossii-c20f5298-0547-4b6c-bbfb-c39cd91bf7b8