Sprookjescadeau

18.01.2022

Bij shoppingcentrum "Greenwich", op het kruispunt van de straten Wainer en Radishchev verscheen op het einde van de zomer van 2017 een beeldhouwwerk van het sprookjespersonage. Hoewel ze niet aangeschreven is, herkent iedereen onmiddellijk het alom bekende personage uit zijn kindertijd, Baba Jaga, die weergegeven is op een realistische manier. 

De maker van het beeldhouwwerk, lid van de Moskouse kunstenaarsvereniging, is de beeldhouwster Irina Lagoshina, die eraan slaagde zo’n opvallend en succesvol project te voltooien met de steun van haar leraar en de bekende beeldhouwer, ook lid van de Moskouse kunstenaarsvereniging, laureaat van de prijs van de FSB voor het beste kunstwerk en ontvanger van de gouden medaille van de Russische Kunstacademie Vadim Kirillov.

De auteur van het project merkt op dat het beeldhouwwerk gebaseerd is op de door kinderen en volwassenen geliefde uitstekende acteur, nationale artiest van de RSFSR Georgy Millyar, die in zijn Baba Jaga alle al lang herkenbaar geworden eigenschappen, maniertjes en stijl belichaamde. Toen ik aan het personage van Baba Jaga werkte, maakte ik opnieuw kennis met zijn oeuvre. 

Het beeld werd gegoten in Smolensk, waar de productie gebeurde op basis van moderne technologieën. Bij de laatste etappe van de creatie van het standbeeld was een heel team betrokken, waaronder gieters, vormers en metaalbewerkers.

Wanneer het werk in de stadsomgeving verschijnt, moet het er een integraal deel van worden en moet het erbij passen, en in zich positieve eigenschappen bevatten, de innerlijke wereld van mensen weerspiegelen en het "redelijke, goede en eeuwige" uitzaaien.

Het beeldhouwwerk van Baba Jaga werd op de Ulitsa Wainer geplaatst, omdat dit een idiomatische Arbat in de Oeral is, een van de populairste plekken van Jekaterinenburg bij de burgers en toeristen die de hoofdstad van de Oeral bezoeken. Voor hen zijn de subtiele vormen van het beeld een aantrekkingspunt, ze zorgen voor een goed humeur, versieren de stad en geven de mens een feestgevoel.

Ze paste bij en vervolledigde op organische wijze het kleurrijke pantheon van al bestaande beeldhouwwerken, de paardenkop die uitsteekt uit het apotheeksgebouw, de uitvinder van de fiets Efim Artamonov, De Venter, De Verliefden, De Bankier en de automobilist, de Tijdsspiraal, Gena Bukin. Dankzij deze kleurrijke personages krijgt de stad een ongewone expressie en ongeëvenaard karakter.

Hoe goed ze zich van hun taak gekweten hebben, mogen de bewoners en gasten van de stad beoordelen.