Project SuperHero

15.12.2017

Zelfs steden in verschillende landen kunnen verbroederen, als het instrument voor de toenadering kunst is. Zo vond onlangs het prestigieuze jaarlijkse evenement MiamiArtWeek plaats. De gasten van de tentoonstelling genoten er van allerlei installaties en kunstwerken. Naar het event werden uit verschillende landen standbeelden, beeldhouwwerken en beelden van diverse personages uit steen, hout en andere materialen gestuurd.

Om ons land te vertegenwoordigen in de VS werd een echte Baba Jaga, de unieke godheid van de Slavische mythologie, gestuurd. In de verschijning van een superheld werd ze een geduchte antithese voor de personages uit de Westerse massacultuur. Het idee inspireerde de oprichtsters van de Boogie Gallery Nataliya Sudovaya en Aleksandra Shatokhina erg en Boogie bracht het project naar de VS en hielp het verwezenlijken in het kader van MiamiArtWeek.

Precies de uitwisseling van tradities, geschiedenis en cultuur doet de afstand tussen steden en mensen vervagen. Steden van verschillende landen dichter bij elkaar brengen: dat lukte Irina Lagoshina in het geval van Jekaterinenburg en Miami met een beeldhouwwerk. De jonge, maar al bekende Russische artiest creëerde een conceptueel werk met Russische wortels. Het eerste bronzen beeldhouwwerk van Baba Jaga werd in de zomer van 2017 in het centrum van Jekaterinenburg geplaatst, en nu staat er een analoge creatie in de straten van Miami.

In het project kan een analogie bespeurd worden met de hedendaagse politieke situatie; het beeld van Rusland in de internationale berichtgeving is even beangstigend en agressief als het beeld van Baba Jaga. Maar achter dit uiterlijk schuilen wijsheid, een eeuwenoude geschiedenis en zulke positieve Russische karaktertrekken zoals inwendige kracht, uithouding, gulheid en het streven naar rechtvaardigheid.

Het sprookje kwam tot leven in de ogen van de gasten: de echte Russische Baba Jaga was aanwezig op de tentoonstelling om de plaatsing van het beeldhouwwerk te controleren en persoonlijk deel te nemen aan de presentatie ervan. De performance verzamelde rond het sprookjespersonage een massa mensen die foto’s of video’s wilden maken ter herinnering. Er was een heel emotioneel moment, wanneer een Amerikaanse vrouw zelfs opstond uit haar rolstoel om op de foto te gaan met Baba Jaga.

Alle gasten kregen van Baba Jaga stijlvolle design-T-shirts cadeau. Onder de Russische Amerikanen was het populairste T-shirtdesign "Batman is een mietje", onder de Amerikanen "I eatbatsforbreakfast" (Ik eet vleermuizen als ontbijt) en onder de Russische medewerkers van de tentoonstelling waren de T-shirts met "Geheim wapen" erop populair. Ze kwamen speciaal om deze T-shirts en vroegen precies om dit design.

Na de tentoonstelling keerde de heldin terug naar haar vaderland, Rusland, en haar zwijgzame kopie bleef in Miami. Het beeldhouwwerk van Baba Jaga staat in het bekende restaurant "LIQUE Miami" en verheugt voortaan toeristen en stadsbewoners.